Verslag E.O.F. Cremona

00Cremona04Groepsfoto2B

Drents Symfonie Orkest

Verslag van deelname aan het EOF Festival in Cremona 4 t/m 7 juni 2015.
Voor de zevende keer deed het Drents Symfonie Orkest mee aan dit 10e  muziekfestival georganiseerd door de European Orchestra Federation (EOFed)
Na een busreis van 2 dagen arriveerden we in de geboorteplaats van de beroemde vioolbouwers Antonio Stradivari, Andrea Guarneri, Nicolo Amati en Claudio Monteverdi, maar ook de uitvinder van de pianoforte Bartolomeo Christofori. Inmiddels hadden zich 22 orkesten, afkomstig uit 8 landen in Cremona verzameld, met in totaal 700 muzikanten.Na registratie in ons hotel, was er voor iedere deelnemer een tas met informatie en een badge op naam en konden we ons opmaken voor de openingsceremonie en concert in de Agostino Cathedraal.Drie orkesten uit Italië en Noorwegen gaven in deze indrukwekkende kerk een concert voorafgegaan door welkomstwoorden van o.a. de president van de EOFed, de Ambassadeur van Noorwegen en de burgemeester van Cremona. De 700 deelnemers genoten na dit concert van een zeer verzorgd buffet, waarmee de avond werd afgesloten.

De voorbereiding en organisatie van dit Festival dwingen groot respect af. Zoveel deelnemers waren er nog nooit. Ze moesten allemaal onderdak hebben, een plaats krijgen en repeteren in een van de 10 workshops, ondergebracht in 13 verspreide locaties in de stad, om daar vervolgens een concert te geven.  Dat gaf veel gesleep met instrumenten bij een temperatuur van 37 graden.
Maar ook de 22 deelnemende orkesten uit 8 landen moesten ergens in die ruim 3 dagen een of meerdere concerten in de avond verzorgen met vooraf een korte repetitie.En het klopte allemaal, het betekende echter dat je als deelnemer nauwelijks of geen tijd had om andere concerten van workshops of orkesten te beluisteren.
Het Drents Symfonie Orkest heeft zich, als een van de weinige orkesten, bij haar presentatie aan de toegestane tijdsduur van ongeveer 30 minuten gehouden. Helaas hielden veel orkesten zich daar niet aan, waardoor we als laatst spelend orkest vrijdagavond, voor een vrijwel lege zaal moesten spelen vanwege het zeer late uur.
De traditionele feestavond op zaterdag, week deze keer wat af, in de zwoele buitenlucht traden op de “Piazza del Comune” 10 van deelnemende orkesten op. Zo werd het toch nog mogelijk om soms inspirerende orkesten te beluisteren die met hun verfrissend repertoire perspectief boden.
Tijdens het slotceremonieel zondagmorgen in het “Palazzo Cittanova”, waren er muzikale bijdragen van 4 orkesten uit Bulgarije, Italië en Zwitserland.
Hier werd meegedeeld dat het volgende Festival over 3 jaar zal plaatsvinden in Bergen (Noorwegen)  Na een aantal dagen van hard werken in tropische hitte zijn er gemengde gevoelens te beluisteren. Enerzijds de omvang van het festival met bovengenoemde consequenties, anderzijds de momenten van genoegen tijdens een geslaagd concert van je workshop, het eigen concert en niet te vergeten de gezelligheid in de bus.  Na een terugreis met veel oponthoud arriveerden we maandagavond laat in Hoogeveen.

Cremona2015-44StradivariStatue02FrontAbew                                                                Beeld van Stradivari