Nog eenmaal het 60- jarig jubileum

In de Nieuwsbrief van de FASO (de FASO is een federatie van verenigingen en instellingen met als doel orkest- en kamermuziek te spelen) verscheen een artikel over het 60 jarig jubileum van het Drents Symfonie Orkest.

Drents Symfonie Orkest 60 Jaar

Karakteristiek van het Drents Symfonie Orkest (DSO)

Het DSO is een regionaal amateur symfonieorkest. De meeste leden komen uit de provincie Drenthe, enkelen vanuit de aangrenzende provincies. Het DSO is al 50 jaar lang een volledig symfonieorkest (de eerste 10 jaren een kamerorkest) en telt nu 51 leden in leeftijd variërend van 17-80+. Iedere donderdagavond repeteren wij in Beilen.
Pieter Cox uit Eindhoven is sinds zomer 2011 onze dirigent. Hij inspireert ons, het orkest wordt muzikaal uitgedaagd: wij proberen met elkaar van de concerten een hoogtepunt te maken.
Het programma wordt samengesteld door de Programmacommissie en de dirigent. Voor de jubileumserie mochten alle leden “verzoeknummers” indienen. Het orkest biedt jong talent graag een podium als solist.
Het DSO is een vereniging, er wordt ook veel lief en leed gedeeld, dat maakt de groep heel hecht.
Er is een trouwe harde kern van ca 15 personen, die al 30 jaar of meer lid zijn van de vereniging. Daarvan zijn 2 leden inmiddels 50 jaar lid.

Drents Accoord – 50 jaar DSO – oktober 2008

De jubileumdag in oktober 2008 kreeg de naam het Drents Accoord, symbool voor het samenspel van 270 amateurmusici uit Drenthe. De Provincie Drenthe stelde haar huis voor deze dag ter beschikking. Alle leden hadden een kleurrijk kunstwerkje ingeleverd, dat nog altijd, samengevoegd, in de repetitieruimte in Beilen hangt.
Voor het lustrum had Carlos Micháns in opdracht van DSO een stuk gecomponeerd: “Drie Drentse Gedichten” voor symfonieorkest en koor op tekst van de Drentse dichter Suze Sanders. Dit stuk heeft het DSO onder leiding van dirigent Daan Hillen samen met het Drents Kamer Koor in première uitgevoerd bij het jubileum. Tijdens het EOF/60 jaar FASO in Dalfsen in 2009 heeft het DSO “Michans” weer gespeeld in Meppel, samen met het Kamerkoor Cigale. Suze Sanders, die goed Noors spreekt, heeft de tekst vertaald voor het orkest uit Noorwegen, dat ook een deel van het programma verzorgde.

Music in the Woods

Vanaf 2001 heeft het DSO jaarlijks in het voorjaar in de Staatsbossen bij Odoorn, in een grote tent, concerten gegeven met licht klassieke muziek, toegankelijk voor een breed publiek.

Zangsolisten, jonge solisten (winnaars van het PCC), een Jongerenkoor en een presentatrice namen deel. Soms keken wij vanaf het podium neer op een kleurrijk dak van paraplus, soms zaten we met klep en zonnebril tegen de zon in te kijken. Samenwerking met het Lingener Kammer Orchester (Dld.) o.l.v. Olaf Niessing kwam tot stand in 2010. Afwisselend dirigeerden beide dirigenten de programma-onderdelen. Na het concert in Odoorn trad het DSO met het LKO op in Haaren (Dld.), ook in een tent. Daar werden wij altijd hartelijk ontvangen met Kaffee und Kuchen en Schinkenbrot tussen de inspeelrepetitie en het concert. Gedurende 12 jaren hebben wij deze concerten gegeven.

Concert van Hoop, Westerbork 11 april 2015

Aan de vooravond van de herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork op 12 april 1945, heeft het DSO samen met Kamerkoor Cigale uit Meppel en Evelijne Overtoom, sopraan en tenor Eppe Bodde een concert gegeven. Het programma was samengesteld aan de hand van in het museum gevonden muziek en programmaboekjes. Wij speelden muziek, die daar toen onder heel andere omstandigheden is gespeeld. De locatie, de muziek en het weten wat daar heeft plaatsgevonden heeft diepe indruk gemaakt.
Het concert is uitgevoerd in een grote doorzichtige tent met uitzicht op een goederenwagon.

Deelname aan EOF – juni 2015 Cremona

De reis naar Cremona voor ozne deelname aan het EOF verliep voorspoedig. 20 orkesten/700 musici dompelden zich onder in Italiaanse temperaturen, oudheden en musiceren. De terugreis op zondag viel op een Italiaans/Franse feestdag! De file voor de Gotthard tunnel was gigantisch. In deze file konden wij in de berm een frisse neus en wat beweging halen. Al gauw pakte één van onze violisten zijn viool (andere leden volgden zijn voorbeeld). Dansend en zingend maakten wij er een feestje van, ook tot plezier van de vele wachtende automobilisten. Met 5 uur vertraging kwamen we ’s nachts in het hotel in Offenburg (Dld) aan. Vanwege de rijtijden van onze chauffeur mochten wij de volgende morgen pas om 12 uur vertrekken.

(Op de FASO website loopt een diapresentatie over het DSO)