Indrukwekkend bezoek Westerbork

 

 foto 4
De woning van kampcommandant Gemmeker

Op 7 febr. 2015  hebben 60 personen (leden van het DSO en leden van het kamerkoor Cigale uit Meppel met hun partners) een indrukwekkend bezoek gebracht aan voormalig kamp Westerbork. Mede dankzij de kennis en het verhalend vermogen van de uitstekende  gids hebben we een goed beeld gekregen van het reilen en het zeilen in en rond het ‘doorgangskamp’ Westerbork.
Later werd het museum bezocht waar we o.a. een origineel klassiek concertprogramma hebben kunnen bekijken dat destijds in het kamp is uitgevoerd door de musici onder de gevangenen. Klassieke concerten werden meestal op zondag gegeven en lichtere amusementsmuziek vooral op de dinsdagavonden nadat de transporttrein overdag vertrokken was naar één van de  vernietigingskampen.  De voorkeur van kampcommandant Gemmeker ging uit naar  licht amusement maar er werden ook veel kamermuziekconcerten gegeven terwijl het koor zorgde voor zanguitvoeringen.

De villa van kampcommandant Gemmeker is bewaard gebleven maar is in deplorabele staat. Om de woning later te kunnen conserveren is er een uniek glazen huis omheen gebouwd. De officiële opening van dit glazen huis was onlangs op 2 februari 2015. Voor meer informatie klik op de link. glazenhuiswesterbork

Dank aan het bestuur van het DSO voor de perfecte organisatie

foto 2