Emmen: concert nummer 1 van 3

In Emmen brachten wij samen met het Meppeler Kamerkoor Cigale gisteren voor zo’n 55 toehoorders het eerste concert in een serie van drie ten gehore. De titel van het concert: Van hemels feest tot helse geest. De helse geest had weliswaar een belangrijke rol in het tweede deel van het programma, maar het werd vooral een avond vol hemelse muziek.

Het DSO trapte af met de ouverture uit de mini-opera Der Vierjärige Posten van Franz Schubert. Daarna was het de beurt aan Cigale met vier juweeltjes van slaapliedjes van Veljo Tormis. Het koor wist een prachtige koorklank te bereiken. Datzelfde lukte ook in Lauda Sion van Felix Mendelssohn, maar in dit stuk was er ook een rol voor de solisten: Bert Suhlmann, Han Warmelink, Eske Tibben en Aaike Nortier. Jammer dat Lauda Sion in Nederland niet zo vaak op de concertpodia te horen is.

Na de pauze was het de beurt aan Niels Gade’s Erlkönigs Tochter. Ook deze compositie horen we in Nederland niet vaak. Daarmee wordt dit intense stuk muziek beslist tekort gedaan. In Erlkönigs Tochter waren er opnieuw belangrijke rollen voor de solisten: Han Warmelink als Herr Oluf, Eske Tibben als zijn bezorgde moeder en Aaike Nortier als de verleidelijke dochter van de Elfenkoning. De verleidingen van de dochter van de Elfenkoning worden Herr Oluf uiteindelijk fataal en leiden tot zijn dood. Maar dan wel een dood die door prachtige muziek werd begeleid…

Tot slot moet nog vermeld worden dat dirigent Marion Bluthard koor, orkest en solisten met verve door het hele programma heen loodste – bij het DSO ontbrak helaas de eigen dirigent Pieter Cox wegens ziekte.

Het programma wordt nog twee keer gespeeld: zaterdag 1 juni 20.00 uur in Assen en zondag 2 juni 15.00 uur in Meppel. Beslist een aanrader!