Dirigent Pieter Cox

Pieter CoxOver het werken met amateurs zegt Pieter Cox:

“Ik vind serieus muziek maken en, met respect voor elkaars wensen en grenzen, samen hard werken erg belangrijk, maar muziek is ook om mensen te inspireren, te ontspannen en vooral te verbinden. Een element dat met name bij amateurensembles een grote kracht is. De plezierige sociale setting en de dynamiek binnen het verenigingsleven biedt in combinatie met gezond streven en ambitie, unieke kansen en mogelijkheden tot bijzondere samenwerking en onvermoede muzikale resultaten. Kortom, muziek én plezier maken gaan hand in hand!”

Biografie
Pieter Cox studeerde kerkorgel, muziektheorie, koor- en orkestdirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en vervolgde zijn studie orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Om zich verder te bekwamen volgde hij masterclasses bij o.m. Lucas Vis, Jean Fournet, Michael Tabachnik en Noam Sheriff en, om zich meer te verdiepen in operadirectie, bij Diego Masson.

In 1987 maakt hij zijn professionele (theater)debuut met Verdi’s opera Falstaff op het Dartington Festival in Zuid-West Engeland.

Als orkestdirigent dirigeerde hij o.a. het Nationaal Orkest van België, het Brabants Kamerorkest, Nederlands Strijkersensemble, l’Orchestra Particolare, en het Nationaal Orkest van Oekraïne. Gedurende 20 jaar, tussen 1989 en 2009, dirigeerde hij het Tilburgs Begeleidings Orkest. Ook een  aantal oratorium- en toonkunstkoren maken graag gebruik van zijn dirigeercapaciteiten.

Zijn grote passie ligt bij het muziektheater. Tien seizoenen was hij verbonden aan de Hoofdstad Operette Amsterdam. Toen dit gezelschap in 2000 werd opgeheven nam hij mede het initiatief tot de oprichting van het Nederlandse Operette Theater, waarmee in 2007  La Vie Parisienne van Jacques Offenbach in Nederlandse en Belgische theaters werd opgevoerd.

Ook in het muziekonderwijs is Pieter Cox als docent actief geweest bij het Factorium in Tilburg, bij de afdeling Muziektheater aan het Brabants Conservatorium en bij de Musicalafdeling van het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven.

Meer weten?
Kijk op: www.pietercox.nl.